11. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu

11. KARİA, KARİALILAR VE MYLASA SEMPOZYUMU
Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan ve Prof. Dr. Raffaella Pierobon Benoit’in onuruna
“KARİA’DA MİMARLIK”
10 / 11 Ağustos 2018 – 10.00
Milashan / MİLAS

Onur ödülü

Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan Lagina Kazısı eski Başkanı – Konya Selçuk Üniversitesi eski Dekanı

Onur ödülü

Prof. Raffaella Pierobon Benoit
Devamı hakkında11. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu

Neandertal İnsanı 120.000 Yıl Önce Yakın Mesafede Avlanıyordu

Lezyonlar, Almanya’nın doğusundaki günümüz Halle yakınlarındaki küçük bir gölün (Neumark-Nord 1) kıyıları etrafında yaklaşık 120.000 yıl önce Neandertaller tarafından öldürülen iki büyük boyutlu soyu tükenmiş nadas geyiğinin iskeletlerinde bulunmuştur. Çalışma Johannes Gutenberg Üniversitesi, Mainz (JGU) Eski Araştırmalar Bölümü Profesörü Sabine Gaudzinski-Windheuser tarafından yönetildi ve Nature Ecology and Evolution dergisinde yayınlandı.

Örnek üzerindeki bulgular, Neandertal insanının avcılık alışkanlığı konusunda önemli ipuçları veriyor. Araştırmalara göre geyiğin pelvis kemiğine saplanmış mızrak ucu uzak mesafeden atılmamış, yakın mesafeden saplanmış. Bu da daha önce hep tartışılan mızrak kullanımının yakın mesafeden de olduğuna işaret ediyor. Devamı hakkındaNeandertal İnsanı 120.000 Yıl Önce Yakın Mesafede Avlanıyordu

Pompeii’den Kaçış

Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla lavların altında kalan hayalet şehir Pompeii’de yeni bir iskelet bulundu.

Böllgedeki çalışmalar sonucunda bireyin yanardağın ilk püskürme anında kaçmaya çalıştığını, lavlardan kurtulduğunu ancak başının üstüne düşen bir taş blokla öldüğünü ortaya koyuyor.
MS: 79 yılına tarihlenen iskeletin 30 yaşlarında bir erkek olduğu saptandı.
Arkeolog Massimo Osanna, bu keşfin oldukça sıradışı olduğunu, patlamadan kaçışlarla ilgili önemli dinamikleri aydınlattığını belirtiyor. Devamı hakkındaPompeii’den Kaçış

Göbeklitepe UNESCO Miras Listesi’ne 18’den Girdi

2011 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Göbeklitepe, Bahreyn’in başkenti Manama’da gerçekleştirilen toplantıda kalıcı listeye alındı.
Dünyanın günümüze ulaşan en eski tapınma alanı olarak bilinen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne 18. kültür değerimiz olarak girdi.

Doğuş Grubu’nun 20 yıllığına ana sponsoru olduğu Göbeklitepe’nin daha iyi korunması için geçtiğimiz aylarda çatı koruması ve seyir terası inşa edilmişti.

Tarihi alanda neolitik döneme ait boyları 6 metreyi buylan yabani hayvan figürlü dikili taşlar ve tapınak kalıntıları yer alıyor.

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; “Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Bakanlığımızın yoğun çabaları sonucunda, söz konusu başvurunun kabulüyle ülkemizin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne tescilli alanlarının sayısı 18’e yükselmiştir” ifadesi yer aldı.
Devamı hakkındaGöbeklitepe UNESCO Miras Listesi’ne 18’den Girdi