Çatalhöyük’te Metalürjinin Keşfi Bir Rastlantı Mıydı?

Uluslararası arkeologlardan oluşan bir ekip, Çatalhöyük’teki Geç Neolitik Çağ’da yapılan ilk bakır eritme olayıyla metalürjinin keşfedildiği iddiasını çürütür nitelikte bulgular elde etti.

Çatalhöyük’te Metalürjinin Keşfi Bir Rastlantı Mıydı?

Arkeologlar yıllardır metalurjinin kökeni konusunda farklı görüşleri ortaya atıyor. Metalürji, Dünyanın farklı bölgelerinde, farklı zamanlarda mı ortaya çıkmıştı? Ya da sadece tek bir yerde ortaya çıkmış ve daha sonra dünyanın diğer bölgelerine mi yayılmıştı?

Metalurjinin tek bir yerde keşfedildiği görüşünü destekleyenler, en büyük aday olarak Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde yer alan 8500 yıllık Çatalhöyük’ü işaret ediyordu. Ve Çatalhöyük’te, metal işlemenin yan ürünü olan cüruflar da bunu destekliyordu.

Fakat bu bakır cüruflarına yapılan yeni analizler, bunların, cevherden sağlam metal yapmak için yapılan bilinçli bir girişim ile değil, yanlışlıkla yanmış olabileceğine işaret ediyor.

UCL Arkeoloji Enstitüsü’nden Profesör Thilo Rehren, bu sonuçların önemini şöyle anlatıyor: “Metalurjinin keşfi tüm modern kültürler için temel oluşturuyor ve açıkçası dünya çapında farklı yerlerde defalarca gerçekleştiğini düşünüyoruz. Kazıda bulunan yarı-erimiş siyah ve yeşil her parçanın metalürjik cüruf olması gerekmiyor. Bu cüruflar bir yangın ile de erimiş olabilir. Şimdilik aksini iddia eden bulgular da yok”.

Çatalhöyük kazısı, 25 yıldır Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ian Hodder tarafından yürütülüyor.

Kaynak: Cambridge Üniversitesi, Heritage Daily

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yazar: sonerium

"Işık Ülkesi"nde doğdu. Bilgisayar, internet ve teknoloji dünyasından artan zamanlarda yarım zamanlı arkeolog.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir