Günlük Dilimizde Mitolojik Kelimelerin Kullanımına Örnekler

Cevapla
epikurossi
Uzaklaştırıldı!
Mesajlar: 205
Kayıt: 13:58 11-Mart-2018

Günlük Dilimizde Mitolojik Kelimelerin Kullanımına Örnekler

Mesaj gönderen epikurossi »

Hypnos (kullanımı hipnoz)
Yunan Mitolojisinde Uyku Tanrısı. Hypnos (Hipnoz), Yunan mitolojisinde “uyku tanrısı” olarak bilinmektedir. Hesiodos'a göre göklerde yaşayan gece tanrıçası “Nyks(Gece)” kendi başına Hypnos (Uyku) ve Thanatos (Ölüm) tanrılarını yaratmıştır.

Hygieia (kullanımı hijyen)
Hygieia, Yunan ve Roma mitolojisinde Hygieia (Ὑγιεία) veya Hygeia (Ὑγεία) olarak geçmektedir ve tıp tanrısı Asklepios'un kızıdır. Sağlık ve temizlik tanrıçasıdır.

Morpheus Yunan mitolojisinde düşler tanrısıdır. Babası uyku tanrısı Hypnos'dur. Bazı kaynaklara göre annesi gece tanrıçası Nyx, bazı kaynaklara göre rahatlamanın ve dinlenmenin tanrıçası Pasithea'dır. İnsanların rüyalarına girebilme, onlara rüyalarında görünebilme yetkisine sahiptir.

Ovidin metamorfozunda şöyle bahseder: Morpheus rüyalardaki insan unsuruna odaklanmıştır. Buna karşın kardeşleri Phobetor hayvan unsurundan ve Phantasos da cansız objelerden sorumludur. Morpheus özellikle kralların ve kahramanların rüyalarından sorumludur. Morpheusun kardeşi Phobetor kâbus,Phantasos ise fantastik rüyalar gördürür..

Morfin (eski adıyla morphium) de adını Morpheus'tan ve onun rüya görmeye sebep olan gücünden alır. Korku diye bildiğimiz 'fobi' adını kâbus görmeye neden olan tanrı 'Phobetor' dan alır. Fantezi kavramı da yine Morpheus'un kardeşi olan 'Phantasos' dan gelir.

Pan, Yunan mitolojisi'nde kırın, satirlerin ve çobanların tanrısıdır. Bu tanım, Pan'ı doğa ile doğrudan ilişkili kıldığı için pastoral bir nitelik arzetse de Pan'ın bütün mitoslarda yarı keçi yarı insan suretinde tasvir edilmesi onu korkutucu bir figür haline getirmiştir. Öyle ki Pan, kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle insanları korkuttuğu için panik sözcüğüne de ilham kaynağı olmuştur. Pan, çoban tanrısı olduğu için ürkütücü görüntüsü ile zıtlık arzedecek şekilde kaynaklarda çoğunlukla kırlarda dolaşıp flüt çalan, sevimli bir figür olarak betimlenir. Ancak Pan, birçok kaynakta çığlık atarak düşmanlarını kaçırma, panik ettirme yeteneğine sahip olarak tanımlanmıştır.

Tanrı Pan, Behçet Necatigil'in "100 Soruda Mitologya" adlı eserinde şöyle tanımlanmaktadır: "Dağlık Arkadia'da küçükbaş hayvanların, çobanların tanrısı. Keçi ayaklı Pan, Hermes'in oğludur. Tanrıların, çokluk insan kılığında değil de hayvan kılığında düşünüldüğü ilk zamanlarda Pan da keçi kafalıydı; sonradan bu keçi kafasından sadece boynuzlar ve sakal alıkonarak, yüzü insan yüzü oldu."

Narkissos, Yunan mitolojisinde bir kahraman. Kendine âşık olanlara aldırmayıp, onları karşılıksız bırakan ve çok güzel bir peri kızı olan Ekho, bir gün avlanan bir avcı görür. Narkissos adındaki bu avcı çok yakışıklıdır. Ekho bu genç avcıya ilk görüşte âşık olur. (narsisizm)
Bir de selfi konusu var bence o da narkissos ile ilgili.

Typhoeus, Typhaon ya da Typhos Yunan mitolojisinde yeraltı dünyasının bekçisi, üç başlı bir köpek olan Kerberos'un babası, yarı yılan-yarı kadın yaratık olan Ehidna'nın kocası olarak anılan bir canavardır. Yanardağ tanrısı olarak da tanımlanır. annesi Gaia, babası Tartarus. (tayfun, tufan)

Titanlar gökten kovulduktan sonra tanrılara başkaldırır. Yüz başlı olduğu, başından alevler saçtığı, gözlerinin ateşle parladığı söylenir. Ehidna'yla birleşerek canavarlar yaratır. Kimi söylenceler göre Zeus'la savaşıp, onu yenerek vücudunu parçalar ve bir mağaraya gizler. Diğer tanrılar hayvan kılığına girerek Mısır'a kaçmışken Hermes ve Pan, Zeus'a yardım eder ve onu tekrar diriltirler. Zeus da Etna Dağı'nı Tayfun'un üzerine atar. Yanardağın püskürttüğü lav ve alevlerin Tayfun'un öfkesi olduğu söylenir.

Adonis, Yunan mitolojisine göre Afrodit'in aşık olduğu ölümlüdür.

Suriye kralının kızı Myrrha, Afrodit'e yeterli derecede tapınmadığı için Afrodit tarafından cezalandırılır ve kıza asla baş edemeyeceği bir baba arzusu verir. Dadısının yardımıyla babası ile 7 gün 7 gece beraber olur (bazı kaynaklarda 40 gün 40 gece olarak geçer). Babası son gece birlikte olduğu kişinin kızı olduğunun farkına varır ve onu öldürmek ister. Tanrılar kıza acıyarak onu mersin ağacına dönüştürürler. Ağacın gövdesinden 9 ay sonra ölümlülerin en güzeli olan Adonis dünyaya gelir.

Afrodit görür görmez ona aşık olur ve onu saklaması için Persephone'ye verir. Persephone de delikanlıya vurulmuştur ve onu geri vermek istemez. İki tanrıça arasında kavga çıkar. Zeus araya girer ve Adonis'in 6 ay Afrodit'in, 6 ay Persephone'nin yanında kalmasına karar verir. Adonis yeraltına indiğinde yaz biter, kış başlar; yeryüzüne çıktığında toprakların bereketi tekrar gelir ve ilkbahar olur. Adonis avlanırken bir yaban domuzunun saldırısına uğrayarak ölür. Onun ölümünden kendine pay çıkaran Afrodit, Zeus'tan onu geri getirmesini ister.

Buna çok üzülen Afrodit güzelliğini kaybetmeye başlayınca tanrılar Olimpos Dağı'nın zirvesinde toplanırlar ve Adonis'e yeniden can verirler. Adonis can bulduğunda hava ısınmış, çiçekler açmaya başlamıştır. Bu nedenle, Adonis çiçekli ve güzel baharın temsilcisidir.(adonis kası)

Boreas, Yunan mitolojisi'nde kuzeydoğudan esen Poyraz'ın kişileştirilmiş adıdır. Bora, Rüzgar. Şafak tanrıçası Eos ve Astraios'un çocuğudur. Trakyada oturduğu varsayılan Boreas, Notus, Zephyrus, Eurus, Eosphoros ve Esperus'un kardeşidir. Soğuk esen Poyraz, tüm Kuzey Ege başta olmak üzere özellikle Çanakkale ve İstanbul Boğazlarında en fazla etkili olan rüzgâr olduğu için mitolojide en önemli rüzgâr tanrısıdır.

Bir başka anlatıma göre Yunan mitolojisinde istanbul boğazında mağarası olup kuzeyden esen rüzgârı soğutan tanrıdır. Şiddetli poyrazı soğutarak oluşturduğu bu rüzgâra daha sonraları Bora denmiştir. Bora kelimesi batıda İzlanda'ya kadar kullanılan bir terimdir. Ancak yer yer yönü kuzey, kuzeybatı olarak değişir.

Soy ağacına göre, Ay tanrıçası ((Selene)) Boreas'ın teyzesi, ve güneş tanrısı ((Helios)) ise Boreas 'ın dayısıdır. Çünkü Şafak Tanrıçası Eos onların kız kardeşidir.

khaos, kaos: "başlangıçta kaos vardı."

daphne, defne.

europe, avrupa.

khronos, kronoloji, kronometre, kronik ve bilumum türevleri.

terra, terra rosa (kırmızı toprak).

olympos, olimpiyat, olimpik.

echo, eko, yankı.

eros, erojen, erotik.

platon, platonik aşk.

hebe, hebefreni (bir şizofreni türü).

janus, january (ocak).

labyrinthos, labirent.

lesbos, lezbiyen.

lethe, letarji.

mnemosyne, mneme, memory.

nympha, nemfomani.

seirene, siren.

bonus: myth + mania, mitomani (patolojik yalancılık).
Resim

Kullanıcı avatarı
cihanmania
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi
Mesajlar: 84
Kayıt: 15:51 13-Eylül-2008

Günlük Dilimizde Mitolojik Kelimelerin Kullanımına Örnekler

Mesaj gönderen cihanmania »

patolojik yalancılık nedir? kendisi mitolojik kelime :D
Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var:Yaşadın mı büyük yaşayacaksın, ırmaklara, göğe, bütün evrene karışırcasına
Çünkü ömür dediğimiz şey, bize sunulmuş bir armağandır
;)

Börülce
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi
Mesajlar: 9
Kayıt: 11:38 23-Ekim-2008

Günlük Dilimizde Mitolojik Kelimelerin Kullanımına Örnekler

Mesaj gönderen Börülce »

çok güzel. açılım yapılarak çoğaltılabilir.

Kullanıcı avatarı
pikache
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi
Mesajlar: 211
Kayıt: 01:05 01-Haziran-2009
Konum: Eskişehir

Günlük Dilimizde Mitolojik Kelimelerin Kullanımına Örnekler

Mesaj gönderen pikache »

cihanmania yazdı:patolojik yalancılık nedir? kendisi mitolojik kelime :D
bunu ben de merak ediyorum

Kullanıcı avatarı
anarchos
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi
Mesajlar: 156
Kayıt: 20:43 10-Ocak-2014

Günlük Dilimizde Mitolojik Kelimelerin Kullanımına Örnekler

Mesaj gönderen anarchos »

Patolojik yalancılık psikiyatride tanımlanmış bir ruh sağlığı sorunudur. İlk kez 1891 yılında Anton Delbrueck tarafından tanımlamış ve pseudologica fantastica adı verilmiştir. Patolojik yalancılığın bazı özellikleri şunlardır:

Patolojik yalancılar kendilerini yalan söylemekten alıkoyamazlar.
Çoğunlukla kendileri de bu yalana inanırlar.
Bir fantezi dünyası içinde yaşarlar.
Prefrontal kortekste beyaz madde artışı belirtilmiştir.
Yalan söylediklerini fark etseler bile bunun arakasındaki fantezilerinin farkına varamazlar.
Yalanlar çoğunlukla komplikedir ama başkaları tarafından kısa zamanda anlaşılır.
Sıkıştığı zaman yalan söyleme eğilimi olarak gözlenir. Kendine güven duygusunun azlığı zayıflığı bu duruma eşlik eder.
Genelde hiçbir neden yokken yalan söylerler.
Bir amaç uğruna sürekli yalan söyleme davranışı ise, genelde antisosyal kişilik bozukluğu olanlarda gözlenir. Sosyopatlar, daha çok manipülasyon yapmak için yalan söylerler. Borderline kişilik bozukluğu olanlarda ise kendilerine kötü davranıldığını göstermek için düzenli yalan söyleme davranışı olduğu gösterilmiştir.

Kaynaklar

1- Yang, Y , Raine, A , Lencz, Bihrle, S , Lacasse, L and Coletti, P (2005) Prefrontal white matter in pathological liars. British Journal of Psychiatry, 187, 320-325
2- Birch, S., Kelln, B. & Aquino, E. (2006). "A review and case report of pseudologia fantastica". The Journal of Forensic Psychiatry & Psychology 17 (2): 299–320.
3- http://www.ogelk.net/makale/175-herkes- ... otesi.html
impossible is nothing. impossible is just a big word thrown around by small men who find it easier to live in the world they've been given than to explore the power they have to change it. impossible is not a fact. it's an opinion. impossible is not a decleration. it's a dare. imposibble is potential. impossible is temporary.

Kullanıcı avatarı
kırmızı kedi
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi
Mesajlar: 500
Kayıt: 18:31 02-Mayıs-2017

Günlük Dilimizde Mitolojik Kelimelerin Kullanımına Örnekler

Mesaj gönderen kırmızı kedi »

lesbos, lezbiyen bağıntı garip geldi. lesbos=midilli adası değil mi?
:kedi:

Cevapla