"Oruç Geleneğinin Tarihçesi" ve "Hoşgeldin Ramazan"

Özel ve önemli günleri kutladığımız forumlarımız
Cevapla
Kullanıcı avatarı
havina
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi
Mesajlar: 406
Kayıt: 14:07 28-Kasım-2012

"Oruç Geleneğinin Tarihçesi" ve "Hoşgeldin Ramazan"

Mesaj gönderen havina »

Ramazan başladı. Hepimize mubarek olsun. Ben de bu güzel geleneğin semavi dinler öncesi hakkında biraz yazdım.

“Ey iman edenler, oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de korunasınız diye farz kılındı.”
Bakara2/183

* Mısırlı rahiplerin uyması gereken bazı kurallar vardı. Bunlar, sünnet olunması, saçların üç günde bir kesilmesi, iki kez gündüz iki kez gece yıkanılması, beyaz elbise giyilmesi, domuz eti ve fasulye yenilmemesi, suyun kaynatılarak içilmesi, haftada 3 ya da 4 günde bir oruç tutularak mide ve bağırsakların temizlenmesiydi. Eskiçağ dinlerinde oruç, rahip ve rahibeleri tanrılarla yakınlaştırmaya hazırlamanın da bir yoluydu.

* Antik dönemin gizemli dinlerindeki inanışa göre tanrılar, kutsal öğretilerini ancak belirli bir süre oruç tutan kişilere düşler ve görüntüler yoluyla açıkladıkları da biliniyor.
Bu konuda son Sumerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın cümlelerine kulak vermek gerekiyor…
“Sümer dininde ay kültünün önemli bir yeri vardır. Ayın göründüğü gün, 15 günlük olduğu ve görünmediği günlerde törenler yapılır. Hatta bazı yiyecekler yenilmezdi. İslamiyet’te de oruç ve bayramlar Ayın görünüşüne göre düzenlenmiştir.”
Görüldüğü gibi, başkalaştırılmış bir haldeki oruç kültürü, Sumerler’de de göz çarpıyor.

* Yunan mitolojisinde oruç ile ilgili ilginç donelere ulaşmak da mümkün. Bunlardan birine göz atacak olursak; “Ovidius’un Dönüşümler adlı eserinde Ascalaphus’un bir baykuşa dönüştürülmesi anlatılmaktadı . Efsane’ye göre Ascalaphus , Hades’in bahçesinde dolaşan Persephone’nin bir nar tanesi yiyerek orucunu bozduğunu görür . Orucunu bozan Persephone , bu yüzden gün ışığına çıkma umudunu iyice yitirmiştir . Ascalaphus Persephone’yi ihbar eder ve bu duruma kızan Demeter Ascalaphus’u bir baykuşa çevirir.”

* Oruç, biyolojik bedenin yanı sıra daha da önemlisi sonsuza kadar kullanılacak enerji bedeni oluşturan zihnin ve ruhun daha sağlıklı olabilmesi için insanın kendine uygulayabileceği en önemli tedavi yöntemidir.
Büyük Yunan filozofları Sokrat, Eflatun ve Pisagor’un önemli zihinsel çalışmalarından ve özel sınavlarından önce daima oruç tuttukları söylenir. Zira onlar oruç tutmanın beyin gücünü arttırdıklarını biliyorlardı.
Büyük Matematikçi Filozof Pisagor, Ruhsal bilimlerde geniş bir araştırma yapmak ve bu dalda bir takım şeyler öğrenmek amacıyla gittiği Mısır’da, kendisine bu konuları açmada yardımcı olanlar tarafından 40 gün oruç tutmaya mecbur edilmişti.

* Şamanizm’de, Şamanların oruç tuttukları bilinmektedir.
Şaman adayları; oruç tutmak suretiyle şamanlığa geçiş yaparken, Sibirya’daki Tunguzlar’ın Şamanları, ilk düşlerinden sonra başka düşler görmek ve ruhlarla iletişim kurmak için oruç tutarlardı.

* Kızılderili ritüel ve gelenekleri bölgeden bölgeye, kabileden kabileye değişmekle birlikte ritüellerde genellikle dualar, davul çalma ve ruhlar dünyasına armağanlar sunma gibi unsurları içerir. Dua, şükür vb. amaçlarla kullanılan buhar kulübesi bir arınma ayinidir, ayin öncesinde ve sırasında kimi kabilelerde oruçla ve sessizlikle ayin icra edilir.
Amerika’nın Güney- Batı kesiminde yaşayan Pueblo yerlilerinin rahipleri, mevsim değişiklikleriyle ilgili büyük törenlerden evvel inzivaya çekilerek oruç tutarlardı. Yine Amerikan yerlilerinde, çocukluktan yetişkinliğe geçiş döneminde tutulan bir oruç vardı.

Kaynakça : KANAL B Orucun Tarihi Programı
B’enlerim oldun sen,her birinde daha da s’enleri bulduğum...
Her senimde bin senenin öyküsü gizli bilmezsin,
Masalları unut sevdiğim!
Asılları asırlara dikeceğim...


Kullanıcı avatarı
Ctrl+W
Uzaklaştırıldı!
Mesajlar: 231
Kayıt: 13:11 20-Ağustos-2016

"Oruç Geleneğinin Tarihçesi" ve "Hoşgeldin Ramazan"

Mesaj gönderen Ctrl+W »

hayırlı ramazanlar

Cevapla