[FLL Unearthed] Doğal Afetlerde Tarihi Eserleri Koruyan Yapay Zeka Projemiz – Geri Bildirimlerinizi Bekliyoruz

dogukankoc
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi

[FLL Unearthed] Doğal Afetlerde Tarihi Eserleri Koruyan Yapay Zeka Projemiz – Geri Bildirimlerinizi Bekliyoruz

Mesaj gönderen dogukankoc »

Merhaba Herkese,

Ben İzmir Uğur Okulları Bilişim Teknolojileri öğretmeni ve okul robotik takımımızın koçuyum. Öğrencilerimle birlikte bu yılki FIRST LEGO League (FLL) turnuvasının "Unearthed" (Arkeoloji ve Keşif) teması kapsamında geliştirdiğimiz projemiz için siz değerli forum üyelerinin teknik görüşlerine ve eleştirilerine ihtiyacımız var.

📍 Sorunumuz: Ülkemiz bir deprem kuşağında ve zengin bir tarihi mirasa sahip. Deprem, sel gibi doğal afetler sonrasında tarihi yapılarda oluşan çatlakların veya hasarların tespiti hem zaman alıyor hem de hasarlı yapıya yaklaşmak uzmanlar için hayati risk taşıyor.

💡 Çözümümüz: Takım olarak, Yapay Zeka ve Görüntü İşleme teknolojilerini kullanarak bu süreci hızlandıran ve güvenli hale getiren bir sistem tasarladık.

Teknoloji: Google Teachable Machine ve PictoBlox (Blok tabanlı Python ortamı).

Yöntem: Sistemi binlerce "Hasarlı Tarihi Eser" ve "Sağlam Tarihi Eser" görseli ile eğittik.

İşleyiş: Otonom bir robot veya drone üzerindeki kamera, yapıyı taradığında yapay zeka modelimiz çatlakları ve deformasyonları anlık olarak tespit edip, hasarın konumunu ve derecesini yetkililere bildiriyor.

❓ Sizden İsteğimiz: Projemizi yarışmada jüriye sunmadan önce teknik altyapısını güçlendirmek istiyoruz.

Görüntü işleme konusunda (özellikle dış mekan/ışık değişimleri için) önerileriniz var mı?

Arkeoloji veya restorasyon alanında çalışan üyelerimiz varsa; sahadaki "hasar tespiti" kriterleri nelerdir?

Projenin uygulanabilirliğini artıracak ek özellik fikirleriniz neler olabilir?

Her türlü eleştiri ve öneri, öğrencilerimin gelişimi ve projemizin başarısı için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederiz.

Kullanıcı avatarı
kırmızı kedi
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi

Mesaj gönderen kırmızı kedi »

Bence çok yararlı olabilir arkeoloji dünyasına. ancak somut birşeyler görebilseydim bir eleştiri bir öneri sunabilirdim.
:kedi:

Kullanıcı avatarı
sonerium
Site Yetkilisi
İletişim:

Mesaj gönderen sonerium »

dogukankoc yazdı: 19:11 09-Şubat-2026 Yöntem: Sistemi binlerce "Hasarlı Tarihi Eser" ve "Sağlam Tarihi Eser" görseli ile eğittik.

İşleyiş: Otonom bir robot veya drone üzerindeki kamera, yapıyı taradığında yapay zeka modelimiz çatlakları ve deformasyonları anlık olarak tespit edip, hasarın konumunu ve derecesini yetkililere bildiriyor.
Yöntemde kullandığınız binler resim belirli bir bölgede zengin bir içerik mi yoksa tüm Anadolu ya da Önasya gibi (imkansız) daha geniş bölge mi?
Yanıt ikinci seçenek ise sisteminizi daha yerel örneklerle binlerce resimden oluşturmalısınız bence. Ama illaki uzman bir arkeolog ya da sanat tarihçi gözüyle fotoğraflanmalıdır. Zira sıradan bir gözün hasar zannettiği şey aslında eserin orjinal hali olabilir.

İşleyiş için de kesinlikle uzman arkeolog ya da sanat tarihçi öneriyorum.

Projeniz çok yararlı olabilir. Hatta sadece tarihi eserlerle ilgili değil de doğal afetlerde ilk yardım olarak da kullanılabilir modern mimaride.
"Kimi zaman başarılı kimi zaman başarısız olan kısmen kahraman"

Twitter'da Arkeo-TR | Facebook'ta Arkeo-TR | Instagram'da Arkeo-TR

Kullanıcı avatarı
pisagoy
Arkeo-TR Üyesi
Arkeo-TR Üyesi

Mesaj gönderen pisagoy »

Bir kolej projesiyle dünyayı kurtarmak mumkun olmayabilir
Resim

Kullanıcı avatarı
havina
Forum Yöneticisi
Forum Yöneticisi

Mesaj gönderen havina »

pisagoy yazdı: 22:37 18-Şubat-2026 Bir kolej projesiyle dünyayı kurtarmak mumkun olmayabilir
:D :D :D
sonerium yazdı: 15:28 17-Şubat-2026
dogukankoc yazdı: 19:11 09-Şubat-2026 Yöntem: Sistemi binlerce "Hasarlı Tarihi Eser" ve "Sağlam Tarihi Eser" görseli ile eğittik.

Yöntemde kullandığınız binler resim belirli bir bölgede zengin bir içerik mi yoksa tüm Anadolu ya da Önasya gibi (imkansız) daha geniş bölge mi?
Yanıt ikinci seçenek ise sisteminizi daha yerel örneklerle binlerce resimden oluşturmalısınız bence. Ama illaki uzman bir arkeolog ya da sanat tarihçi gözüyle fotoğraflanmalıdır. Zira sıradan bir gözün hasar zannettiği şey aslında eserin orjinal hali olabilir.

İşleyiş için de kesinlikle uzman arkeolog ya da sanat tarihçi öneriyorum.

Projeniz çok yararlı olabilir. Hatta sadece tarihi eserlerle ilgili değil de doğal afetlerde ilk yardım olarak da kullanılabilir modern mimaride.
adminima katılıyorum.
B’enlerim oldun sen,her birinde daha da s’enleri bulduğum...
Her senimde bin senenin öyküsü gizli bilmezsin,
Masalları unut sevdiğim!
Asılları asırlara dikeceğim...