Lyrboton’da Anadolu’nun En Eski Zeytinyağı Üretim Vakfı Ortaya Çıkarıldı

Anadolu’nun bilinen en eski vakfı olan 2 bin yıllık zeytinyağı üretim vakfının bulunduğu Lyrboton Kome yerleşiminde, zeytinyağı işlikleri, evler, hamamlar ve kiliseler gün yüzüne çıkarılıyor.

Arkeopark olarak planlanan antik yerleşimde, proje tamamlandığında Arete Kulesi, zeytinyağı işlikleri, konutlar, kiliseler, hamam, sarnıçlar, mezarlar, floral ve jeolojik zenginlikte doğa ve tarih parkı olarak Antalya kentine ve turizmine kazandırılacak.

Kepez Belediyesi Arkeopark Projesi ve müze başkanlığındaki kazıların danışmanlığını yürüten Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, Lyrboton Kome antik yerleşiminin Helenistik dönemde yerleşim görmeye başladığını, ancak asıl organize yerleşimin M.S. 1’inci yüzyılda Roma İmparatoru Domitian döneminde gerçekleştiğini belirtti.
Devamı hakkındaLyrboton’da Anadolu’nun En Eski Zeytinyağı Üretim Vakfı Ortaya Çıkarıldı

Hunlar ve Göçmenler, Roma İmparatorluğu Sınırında İşbirliği Yapmış Olabilirler Mi?

5. yüzyıl mezarlığından gelen kemiklerdeki ve dişlerdeki izotopların analizi, Roma İmparatorluğu sınırında göçebe Hun ve Pannon göçmenlerinin birbirine karışmış olabileceği olasılığını güçlendiriyor.

Bu yüzden tarihçiler, Hunlar ve diğer göçmenlerin, beşinci yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun kıyısındaki yerleşim yerlerine saldırmak için iş birliği yaptığını söylüyorlar.
Bununla birlikte arkeolojik bulgular, bu gruplar arasında hibridite düzeyinin yüksek olduğunu gösteriyor ve göçebe ve yerleşimciler arasında daha karmaşık ilişkilerin oluşmuş olabileceğini gösteriyor.
Devamı hakkındaHunlar ve Göçmenler, Roma İmparatorluğu Sınırında İşbirliği Yapmış Olabilirler Mi?

Tarihi Olayların Yaşandığı Yıllara Sayılarla Gönderme Yapan Minimal İllüstrasyonlar

Levan Patsinashvili ve David Babiashvili isimli iki grafik tasarımcı, tarihi olayların gerçekleştiği yılların rakamlarını kullanarak bu olayları eğlenceli şekilde anlatan illüstrasyonlar ortaya çıkarmışlar.

Büyük Londra Yangını.
Caesar’ın suikasta uğraması.
Johannes Gutenberg.
Titanik’in Batması.
Galileo’nun doğumu.
Ampulun bulunması.
İlk Olimpiyatlar.

Termopylae Savaşı.

Devamı hakkındaTarihi Olayların Yaşandığı Yıllara Sayılarla Gönderme Yapan Minimal İllüstrasyonlar

İlk “Brexit” ve Arkasındaki Adam: Carausius

MS: 1. ila 5. yüzyıllara kadar Britanya (daha çok bugünkü İskoçya dolayları), Roma İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. İmparatorluğun batısındaki çevresinde konumlanmış bölgedeydi. Bölge halkı zaman zaman Roma’dan ayrılma, kendi otoritesini ilan etme girişimlerinde bulunuyordu. Bu olaylardan birinde, MS: 3. yüzyılda İngiltere, yaklaşık on yıl boyunca Roma İmparatorluğu’ndan çıktı. Elbette, Roma İmparatorluğu bugünün Avrupa Birliği’nden çok farklıydı ama bu olayı “brexit” olarak adlandırmak çok da yanlış olmaz.

Üçüncü yüzyılda Roma İmparatorluğu, “Üçüncü Yüzyıl Krizi” olarak bilinen ekonomik, politik ve sosyal değişim dönemindeydi. Bu dönem, sınırları boyunca yoğun saldırılar ve isyanlar yaşadı, bölgede ciddi bir ekonomik kriz yaşandı. Devamı hakkındaİlk “Brexit” ve Arkasındaki Adam: Carausius

Antik Mısır’da Mumyalama Nasıl Yapılırdı?

Antik Mısır’da mumyalama işlemi yaklaşık 70 gün sürerdi. Eski Mısır’ın profesyonel uygulayıcıları, binlerce yıldır beden ve ruhu ahiret için birleştirmek için bilim ve büyüyü harmanlamıştır. Mumyalamanın Mısır’ın iklim ve coğrafyasında derin kökleri vardır. En eski örnekler M.Ö. 4. binyıla kadar uzanır.

Mısırlılar, ölülerinin ruhlarının öteki dünyada dirilip yeniden bedenlerine döneceklerine inandıklarından bedenlerinin sağlam kalması amacıyla mumyalama işine büyük önem verirlerdi. Tahnit denen bu mumyalama yönteminde bugün ayrıntılı olarak bilinmeyen ilaçlar kullanıldı. Ölülerin kalp ve böbrekleri dışında kalan iç organları ve beyin (özel bir aletle burundan) alınırdı. Mumyalar ya taş lahitlere ya da çürümemesi için yağlanmış tahta tabutlara konulurdu. Mısırlılar, ilaçtan başka, mumyalama işinde reçine, talaş, zift ve bez, sodyum karbonat ve yağ kullandılar. Mısırlılar, insandan başka, kedi, köpek gibi hayvanları da mumyaladılar. Şaman geleneklerini sürdüren birçok toplulukta görülen mumyalama geleneği, Afrika’nın kimi yörelerinde bugün de sürdürülmektedir.
Devamı hakkındaAntik Mısır’da Mumyalama Nasıl Yapılırdı?

Mısır’da Neolitik Döneme Ait Ritüel Görüntüleri Bulundu

Bonn Üniversitesi’nden araştırmacılar, Aswan yakınlarındaki nekropolde MÖ: 4. binyıla tarihlenen kaya kabartmaları buldu.

Antik Mısır’ın neolitik dönemine ışık tutabilecek bir keşif olan kabartamlarda küçük noktalar halinde şamanik betimler ve av sahnesi işlenmiş.
Qubbet el-Hawa’da 100 yılı aşkındır devam eden kazılarda seksenden fazla mezarlık bulunmuştur.

Bonn Üniversitesi’nden Elmar Edel 1959’dan 1984’e kadar nekropolisi araştırdı ve belgeledi.
Bonn’daki Mısır Müzesindeki eserlerin büyük çoğunluğu bu alandaki çalışmalardan geliyor.
Devamı hakkındaMısır’da Neolitik Döneme Ait Ritüel Görüntüleri Bulundu