Eskişehir’de 10 Bin Yıllık Çanak Çömlekler Bulundu

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi yakınlarında yaklaşık 5 yıldır sürdürülen Keçiçayırı kazılarında bulunan Neolitik döneme ait çanak ve çömleklerin tüm Kuzeybatı Anadolu’nun bilinen en eski çanak ve çömleği olma özelliğini taşıdığı bildirildi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turan Efe, Keçiçayırı’ndaki kazıların Eskişehir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü başkanlığında 5 yıldır devam ettiğini söyledi.
Devamı hakkındaEskişehir’de 10 Bin Yıllık Çanak Çömlekler Bulundu

Akyaka’da Bizans Dönemi’ne Ait Kilise Bulundu

Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Kaan İren, Akyaka’da yapılan kazılarda Bizans dönemine ait kilise bulunduğunu söyledi.

İren, yaptığı açıklamada, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesi “İdyma Antik Kenti” sınırlarında bu yıl yapılan kazılarda, Bizans dönemine ait kiliseyle taban mozaiklerinin ortaya çıkarıldığını belirtti.
Devamı hakkındaAkyaka’da Bizans Dönemi’ne Ait Kilise Bulundu

Canlı Canlı Gömülmüştü, Dirildi

1500 yıl önce canlı canlı gömülmüştü, hayata döndü…

Güney Koreli arkeologlar modern teknolojiyi kullanarak, bin 500 yıl önce yaşamış bir hizmetçi kızı neredeyse hayata döndürdüler. Bilim insanları altıncı yüzyılda Gaya Krallığı’nda güçlü bir ailenin yanında hizmetçi olarak yaşadığı sanılan 16 yaşındaki ufak tefek kızın arkeoloji kazılarında bulunan iskeletinden yararlanarak bir modelini yaptı. İnsan boyutlarında olan model, 1 metre 52 santimetrelik boyu olan hizmetçi kızın iskeletine tamamen uygun bir şekilde oluşturuldu.
Devamı hakkındaCanlı Canlı Gömülmüştü, Dirildi

Paris’te Bir Tepegöz

Başsız bir kadın heykelciği niteliğinde, “tepegöz” de (stargazer) denilen, 20 cm. yüksekliğindeki idolün tam olanı 2005’te New York’ta Sotheby’s müzayedesinde 1.8 milyon dolara (yaklaşık 2.7 milyon TL), Burhan Doğançay’ın “Mavi Senfoni” yapıtıyla aynı değerde alıcı bularak bu alanda dünya rekoru kırmıştı.

İÖ 5500-3000 yılları arasında insanların “cilalı taş” kullanımından “maden çağına” geçtikleri “Kalkolitik dönemde” yalnızca Anadolu’da yapılmış olan ve Türk arkeoloji bilim dünyasınca yeterince tanınmayan bu heykelcikler yeni gün ışığına çıkıyor.

Devamı hakkındaParis’te Bir Tepegöz