Toplu Gladyatör Mezarı Bulundu

İngiltere’nin York şehrinde 18. yüzyıldan kalma eski bir köşkün bahçesinde bulunan 80 gladyatör iskeleti bulundu. York Arkeoloji Vakfı’nın bu keşfi, baş rolünde Russell Crowe’un oynadığı tarihi aksiyon filmi “Gladyatör”ün ana karakterinden yola çıkılarak “York’un Maximus’u bulundu” şeklinde yorumlandı.

Bulunan gladyatör mezarlığının tamamının güçlü genç erkeklere ait olduğu ve çoğunun başları kesilerek millattan sonra 1. ile 4. yüzyıl arasında öldürüldüğü sanılıyor.

Arkeologlar başlangıçta bu kişilerin İmparator Severus’a bağlı Roma askerleri olduklarından ve Severus’un hain oğlu Caracalla’nın MS. 211’deki kanlı darbesinden sonra idam edildiklerinden şüphelenmişti. Sonra bu kalıntıların aslında henüz keşfedilmemiş bir amfitiyatroda dövüşmeleri için Akdeniz’den geçerek İngiltere’ye getirilmiş gladyatörlere ait olduklarına dair kanıta ulaştılar.

İskeletlerin yakından incelenmesi ayrıca ölenlerin çoğunun bir kolunun diğerinden daha güçlü olduğunu ortaya koydu ki, bu durum gladyatörlerin genç yaştan itibaren ağır ve büyük silahlarla çalışmalarına işaret ediyor. Ayrıca iskeletlerin çoğunda gladyatör dövüşüyle tutarlı olarak öldürücü silah izlerine rastlandı.

Araştırmacılar, gladyatör açıklamasının önde gelen teorileri olduğunu ve daha fazla çalışma gerektiğini teslim etse de, bazı akademisyenler bu bulgunun İngiltere’yi Roma İmparatorluğu arkeolojisinde ön saflara taşıyabileceği fikrinde.

 

09.Haziran.2010, Haber Türk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About The Author

Yazar: vinifera

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir