Tell Tayinat’ta 3000 Yıllık Kadın Heykeli Bulundu

Hatay’da, Tell Tayinat Höyüğü’nde, Kanada Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığındaki kazılarda, MÖ 9. yüzyıldaki Geç Hitit Dönemi’ne ait olduğu belirlenen bir kadın heykeline ulaşıldı.

Baş ve gövdeden oluşan, bir kısmı parçalanan heykelin, antik dönemde parçalanarak bu şekilde atıldığı düşünülürken Prof. Dr. Timothy Harrison, “Heykelin orijinal boyutunun 4-5 metre olduğunu düşünüyoruz. Heykelin çok sayıda parçası da bulundu. Bir restorasyon projesine başlayacağız. Umuyorum ki önümüzdeki günlerde heykelin tamamlanmış halini sunabileceğiz. Tabi bu heykelin kim olduğunu ve neden böyle parçalanarak atıldığını çok merak etmekteyiz. Bununla ilgili 3 fikrimiz var. Bu heykelin aynı yerde bulunmasından dolayı Kral Şuppiluliuma’nın eşi olma ihtimali oldukça fazla. Anadolu tanrıçası Kubaba’nın heykeli olabilir ancak bu heykel, ikonografik olarak bakıldığında daha çok bir insanı andırıyor. Son olarak da kraliyet ailesinin ilk atası ya da aileden bir soyluya ait olabilir, bu da bir ihtimal” şeklinde açıklama yaptı.



Harrison, “Bu heykelin keşfedilmesi, kadınların Demir Çağı dönemindeki toplumların siyasi ve dini hayatlarında mevcut tarihi kayıtların öne sürdüğünden çok daha önemli bir rol oynama ihtimalini artırıyor” diyerek heykelin önemine vurgu yaptı.

Heykelle ilgili devam eden çalışmalar sonucunda heykelin neden parçalandığı, diğer parçalarının nerede olduğu gibi sorulara yanıtlar bulunması bekleniyor.


Bu 3.000 yıllık kadın heykeli, Tayinat Arkeoloji Projesi’ne liderlik eden Toronto Üniversitesi arkeologları tarafından Tell Tayinat kazılarında bulunmuştur. Photo: Tayinat Archaeological Project

Kaynak: Toronto Üniversitesi, Heritage Daily

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About The Author

Yazar: sonerium

"Işık Ülkesi"nde doğdu. Bilgisayar, internet ve teknoloji dünyasından artan zamanlarda yarım zamanlı arkeolog.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir