Karadeniz’in Sıradışı Batıkları

Uzaktan kumandalı sualtı kameralarıyla yapılan araştırmalarda, Bulgaristan kıyılarının buz gibi derinliklerinde oldukça ilginç buluntulara rastlanıldı.

Araştırma ekibi için de oldukça şaşırtıcı olan batıklar, bir tür sualtı batık mezarlığı gibiydi. Birçok gemi batığı bir mezarlık gibi bir araya toplanmıştı.

Maritime Archaeology Project (MAP)’in Amerikalı ve Avrupalı sualtı arkeologlarıla ortak yürüttükleri çalışmalarının amacı son buzul çağının sonlarındaki deniz seviyesindeki değişimin insan toplumlarını nasıl etkilediğini incelemekti.

Bu amaçla Karadeniz’in serin sularında ilerleyen kameralar bu batıklardan birine takılınca ortaya onlarca batıktan oluşan keşif çıktı. MÖ: 800’lü yıllardan 19. yy’a kadar farklı tarih ve kültürlere ait gemi batıklarından oluşan batık mezarlığında yaklaşık 40 kadar ayrı gemi batığı bulunuyor.

Karadeniz’in yapısal özelliğinden dolayı zemindeki bu batıkların halatları ve metal aksamları da günyüzüne çıkarılmayı bekliyor.

Kaynak: National Geographic History

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About The Author

Yazar: havina

Yeniden doğsam arkeolog olurdum ama arkeolog değilim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir