Carrowkeel’deki Kazılar İrlanda Neolitik İnsanının Cenaze Ritüellerine Işık Tutuyor

İrlanda’nın kuzeybatısındaki County Sligo’daki Carrowkeel’de 5000 yıllık Mezar Kompleksindeki kazılar, İrlanda neolitiği hakkında yeni bulgular ortaya koyuyor. Avrupa’daki en etkileyici Neolitik ritüel mezarlarından biri olan kompleks, şimdiye dek gizemini koruyordu. Araştırmacılar, yaklaşık 7 mezardan çıkarılan yanmış – yanmamış kemiklerin 40 ayrı insana ait olduklarını tespit ettiler.

Bioarchaeology International Dergisi’nde yayınlanan bulgular, bölgedeki 100 yıllık çalışmanın ve son derece modern analizlerle elde edilen yakın tarihli çalışmaları içeriyor.

Otago Üniversitesi Anatomi Anabilim dalı araştırmacılarının yaptığı çalışmalar sonucu elde edilen bulgularla ilgili Dr Jonny Geber, “Omuz, dirsek, kalça ve ayak bileği gibi büyük eklemler etrafındaki tendon ve ligament yerinde taş aletlerden kaynaklanan kesik izlerin göstergelerini bulduk” diyor.
Dr Geber, yeni kanıtların Carrowkeel’de karmaşık bir mezar ayininin yapıldığını ve bu cenaze ritüelinin vücudun “yapısızlaştırılmasına” özel bir odak noktası yerleştirdiğini söylediğini ileri sürüyor.
“Bu, ölülerin cesetlerinin, ölü yakma ve parçalanma da dahil olmak üzere, akrabaları ve toplulukları tarafından çeşitli biçimlerde işlenmesini gerektirir gibi görünmektedir Muhtemelen ölülerin ruhlarının varlıklarının sonraki aşamalarına ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla yapılmıştır .”


Bu araştırmalar, Carrowkeel kompleksinin İrlanda’daki Neolitik toplumunun ölü gömme ritüeline ışık tutarken, mezardaki gömülerin akrabalarıyla etkileşim ve ruhsal bağlantıya olanak veren bir ritüel ile gömüldüklerini belirtiyor.
Dr Geber, Neolitik İrlanda halkının, İrlanda Denizi’nin ötesindeki topluluklar ile aynı tedavi yöntemleri ve benzer inanç ve ideolojileri paylaşmış olabileceğini de düşündüklerini söylüyor.

Kaynak:
Facilitating Transitions: Postmortem Processing of the Dead at the Carrowkeel Passage Tomb Complex, Ireland (3500–3000 cal. B.C.), Bioarchaeology International (2017). DOI: 10.5744/bi.2017.1001
University of Otago

Facebook Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Yazar: sonerium

"Işık Ülkesi"nde doğdu. Bilgisayar, internet ve teknoloji dünyasından artan zamanlarda yarım zamanlı arkeolog.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir