Neandertal İnsanı 120.000 Yıl Önce Yakın Mesafede Avlanıyordu

Lezyonlar, Almanya’nın doğusundaki günümüz Halle yakınlarındaki küçük bir gölün (Neumark-Nord 1) kıyıları etrafında yaklaşık 120.000 yıl önce Neandertaller tarafından öldürülen iki büyük boyutlu soyu tükenmiş nadas geyiğinin iskeletlerinde bulunmuştur. Çalışma Johannes Gutenberg Üniversitesi, Mainz (JGU) Eski Araştırmalar Bölümü Profesörü Sabine Gaudzinski-Windheuser tarafından yönetildi ve Nature Ecology and Evolution dergisinde yayınlandı.

Örnek üzerindeki bulgular, Neandertal insanının avcılık alışkanlığı konusunda önemli ipuçları veriyor. Araştırmalara göre geyiğin pelvis kemiğine saplanmış mızrak ucu uzak mesafeden atılmamış, yakın mesafeden saplanmış. Bu da daha önce hep tartışılan mızrak kullanımının yakın mesafeden de olduğuna işaret ediyor.

Nadas geyiğinin pelvisindeki lezyonun mikro-BT taraması, 120.000 yıl önce günümüz Halle’ye yakın bir zamana ait.
Fotoğraf / ©: Arne Jacob ve Frieder Enzmann, JGU

Son teknoloji ürünü hareket sensörü teknolojisini içeren yenilikçi bir deneysel yöntemle, araştırmacılar lezyonlardan birinin spesifik formunu yeniden üretebildi. Sonuçlar, düşük hızlı tahta bir itme mızrağının kullanılmasını kanıtlamaktadır. Bu, Neandertallerin hayvanlara mızraklarını hayvanlara atmak yerine, büyük olasılıkla alttan saplamak için çok yaklaştıklarını göstermektedir. Böyle bir avlanma, dikkatli bir planlama ve gizlenme ile avcılar arasındaki yakın işbirliğini gerektirmeliydi.

Kaynaklar ve ileri okuma

JOHANNES GUTENBERG UNIVERSITAET MAINZ
Heritage Daily

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About The Author

Yazar: Misafir Koltuğu

Arkeo-TR ekibine henüz katılmamış yazarlarımızdan yazılar. Keyifli okumalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir